MOLLUSKUM

MOLLUSKUM KONTAGİYOZUM

Molluskum genellikle çocuklarda görülen Pox virüs nedeniyle oluşan çok bulaşıcı bir enfeksiyondur.

Kimlerde Görülür?

Genellikle ergenlik öncesi çocuklarda görülür. Bundan başka cinsel olarak aktif erişkinler, direkt vücut teması gerektiren sporcular ve HIV gibi bağışıklık sistemi zayıflamış kimselerde de ortaya çıkar.

Molluskum Nasıl Bulaşır?

Bulaşma direkt fiziksel temas yoluyladır. Ayrıca indirekt olarak havlu gibi eşyalarla da bulaşabilir. Küvet, havuz ve havluların ortak kullanılması gibi bazı faktörler enfeksiyonun yayılmasına yardımcı olur.

Çocuklarda 1 yaşından önce nadirdir. Bunun nedeni diğer çocuklarla temasın az olması ve anneden geçen bağışıklıktır.

Molluskum, atopik dermatit gibi deri bariyerinin bozulduğu ve HIV gibi bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda daha kolay ortaya çıkar.

Molluskum Kontagiyozum Nasıl görülür?

Virüs bulaştıktan 2-7 hafta sonra (bu süre 6 aya kadar uzayabilir) deri renginde, ortasında göbeklenme olan kabarıklıklar görülür. Bu kabarıklıklar toplu iğne başı büyüklüğünde veya daha büyüktür.

Tek tek olabileceği gibi yaygın ve çok sayıda olabilir. İki yaşından küçük çocuklarda genellikle yüz bölgesinde olur. Daha büyük çocuklarda gövde tutulumu ön plandadır.

Erişkinlerde en çok cinsel yolla bulaştığından kasık, karın alt kısmı, genital bölgede sık rastlanır.

Moluskum genellikle hastada şikayete neden olmaz. Nadiren bazı hastalarda kaşıntı ve ağrı olur. Bazen apse benzeri bir görüntü de oluşabilir.

Atopik ekzemada molluskum yaygın ve çok sayıda görülebilir. AIDS’ li hastaların %10’ unda molluskum görülür. Aynı şekilde lösemi, bağışıklık sistemi hastalıkları, bağışıklık sistemini baskılayan kortizon gibi ilaç kullanılması halinde de çok sayıda, kalıcı, şekil bozukluğu yapan molluskum lezyonları gelişebilir.

Sağlıklı kimselerde 2-4 yıl içinde kendiliğinden iyileşme beklenir.

Molluskum Nasıl Teşhis Edilir?

Molluskum kontagiyozumun teşhisi genellikle hastanın muayene edilmesi ile konulur. Şüpheli durumlarda biyopsi alınabilir.

Molluskum Hangi Hastalıklarla Karışabilir?

Molluskum siğiller, su çiçeği, uçuk, bazı derin mantar hastalıkları ve selim deri tümörleriyle karışabilir.

Molluskum Hangi Hastalıklarla Karışabilir?

Molluskum siğiller, su çiçeği, uçuk, bazı derin mantar hastalıkları ve selim deri tümörleriyle karışabilir.

Molluskum tedavisinde kriyoterapi denilen sıvı azot gazı uygulaması en sık kullanılan yöntemdir. Bu işlemde hastanın molluskum lezyonları üzerine çok soğuk sıvı azot gazı belli bir süreyle uygulanır. 2 hafta arayla tekrarlayan tedavi gerekebilir. Bu işlemde deride renk değişikliği ve iz riski vardır. Lezyonun merkezindeki öz bistüri, enjektör iğne ucu ve cımbız gibi alet yardımı ile çıkarılabilir. Küçük çocuklar tarafından tolere edilemeyebilir.

Molluskum tedavisinde imikimod, podofilin, podofilox, kantaridin, trikloroasetik asit uygulamaları da başarılı bulunmuştur.

Molluskum lezyonlarının üzerine bant yapıştırılması uygulaması kolay diğer bir alternatif yöntemdir. Bu yöntemde bant 10-20 kez yapıştırılıp çekilir ve özün kolay çıkması hedeflenir. Ancak her lezyona farklı bir bant uygulanmalıdır.

Lazer tedavisi ve koter işlemi de son derece başarılı diğer seçeneklerdir.



Uyarı !: Site içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir.

 


Copyright © 1995-2024. Uzm. Dr. Banu Serbes Kural. Tüm hakları saklıdır. Tekil :28761  Hit :47877  Online: 2