ATOPİK DERMATİT

Bu hastalık genellikle 1 yaş öncesinde baslar ve kaşıntılı, kızarık ve hassas cilt ile karakterizedir. Ekzema, dermatit, atopik ekzema gibi isimleri de vardır. Atopik dermatitili bir bebeğin tipik görünümü kızarık, döküntülü yanaklardır. Kaşıntı çok yoğundur ve bebeğin uykusunu bozar.

Bebeklikte en erken 2-3 aylıkta ortaya çıkar, başta yanaklar olmak üzere saçlı deri ve yüzü tutar. Bez bölgesini nadiren tutar, çünkü bu bölge nemli bir ortamdır.

Çocuklarda başlıca diz ve dirseğin arka kısımlarındaki çukurları olmak üzere, boyun, ayak bilekleri ve kalça kıvrımları da tutulabilir. Cilt kuru ve şiddetli kaşıntılıdır. Deri kaşınmaya bağlı olarak kalınlaşır ve kaldırım taşı görünümü alır.

Yetişkinlerde nadir görülür. Hastaların çoğu (%90) 5 yaşın altındadır. Çocukluğunda atopik dermatiti olan erişkinlerin yaklaşık yarısında atopik dermatit yetişkin dönemde hafif semptomlarla devam eder. Yetişkin dönemde yine kıvrım bölgeleri tutulmakla beraber tüm vücudu kaplayabilir ve baş ve boyunda da yoğun tutulum gösterebilir. Özellikle göz kapağı dermatiti çok sık görülür. Cilt kuru ve yine çok kaşıntılıdır.

Atopik dermatit kimlerde görülür?
Tüm dünyada çocukların yaklaşık %10-20'sinde atopik dermatit görülür. Yetişkinlerin ise %1-2'sinde bulunur. Günümüzde atopik dermatitin görülme sıklığı önceki zamanlara göre artmıştır. Bazı durumlarda topik dermatit görülme riski daha yüksektir.

Bunlar arasında:

  • Ailede atopik dermatit, astım ya da saman nezlesi olması
  • Şehir merkezinde ve soğuk iklimde yaşamak
  • Anne yaşının ileri olması
  • Yüksek sosyal sınıfta olmak

Atopik dermatitin nedeni nedir?

Atopik dermatitin nedenini araştırmak üzere çalışmalar devam etmektedir ve araştırmacılar en azından şu bilgilere ulaşmışlardır:

  • Bulaşıcı değildir
  • Ailesel olabilir

Bazı gıdalar atopik dermatite neden olabilir mi?

Bazı çalışmalar besin alerjilerinin atopik dermatiti kötüleştirebileceğini göstermektedir. Atopik dermatiti olan çocuklarda inek sütü, yumurta, fındık, fıstık, soya, kabuklu deniz ürünleri ve buğday alerjisi eşlik edebilir. Ancak çocuğun beslenmesini kısıtlamamak için besin alerjisi teşhisinin kesinleştirilmesi gereklidir.

Atopik dermatit nasıl tedavi edilir?
Atopik dermatitin kesin tedavisi yoktur ancak tedavi ile kontrol altına alınabilir.

Tedavi ile:

  • Kötüleşmesi önlenir
  • Cilt rahatlatılarak, kaşıntısı giderilir
  • Stres azaltılır
  • İnfeksiyonlar önlenir
  • Cildin kalınlaşması önlenir
Tedavi planının temelini cilt bakımı oluşturur. Cilt daima nemli tutulmalı, hergün ılık duş alınıp, duştan çıkar çıkmaz nemlendirici sürülmelidir. Duşta kokusuz, yağ içeren, parfümsüz sabunlar kullanılmalı, aşırı sıcak sudan sakınılmalıdır. Genel olarak güneşten fayda görmekle birlikte güneş yanığı olmaktan kaçınılmalı, denizden çıkar çıkmaz duş alınıp tekrar nemlendirici sürülmelidir.

Beslenme konusunda aşırı katı olmaya gerek yoktur ancak omega yağ asitlerini cilt kurulupu ve enflamasyon üzerine olumlu etkileri bilindiğinden balık ve ceviz sık tüketilmeli, bol su içilmeli, katkı maddesi içeren gıdalar kaşıntıyı artırabileceğinden bunlardan sakınılmalıdır.

Tedavide sürme ilaçlar arasında en önemlisi kortizonlu kremler olmak üzere bunların kullanımı doktor tarafından düzenlenmezse yan etkilere neden olabilir. Kortizonlu kremlerin yanı sıra topikal immunmodülatuar ilaçlar da kullanılmaktadır.

Sistemik olarak siklosporin, kortizon, PUVA ve darband UVB tedavileri de hastalığın şiddetine göre doktorunuz tarafından seçilebilecek tedavi yöntemleridir.



Uyarı !: Site içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir.

 


Copyright © 1995-2024. Uzm. Dr. Banu Serbes Kural. Tüm hakları saklıdır. Tekil :29283  Hit :48710  Online: 2