Dolgu ve Dudak Dolgusu
Dolgu ve Dudak Dolgusu
Dolgu ve Dudak Dolgusu
DOLGU ENJEKSİYONU

Dolgu enjeksiyonunun amacı nedir?

Cilt altındaki mimik kaslarının sürekli çalışması, güneş ışınlarının yaşlandırıcı etkileri, yerçekimi ve sigara kullanımı cilt yüzeyindeki kırışıkların başlıca nedenleridir. Bunlara ek olarak yaş ilerledikçe cildin dolgunluğunu sağlayan hyalüronik asit üretimi azalır ve cilt canlılığını kaybederek kırışıklar oluşur.

Dolgu enjeksiyonları özellikle yerçekimine bağlı olarak yüzün alt 2/3ünde gelişen çizgi ve kırışıkların giderilmesinde, yara izlerinin tedavisinde, ciltteki çukurları gidermekte, ince dudakları kalınlaştırmakta, yanakları belirginleştirmekte, hacim kaybının düzeltilmesinde, el sırtının gençleştirilmesinde tercih edilen cerrahi olmayan bir yöntemdir.

Hangi bölgelere dolgu enjeksiyonu yapılır?

  • Nasolabial çizgiler (burun kenarından dudak köşelerine inen çizgiler)
  • Ağız kenarından çeneye uzanan üzüntü çizgileri
  • Dudak üstü ve altındaki , özellikle sigara kullanımına bağlı dikey ağız büzme çizgileri
  • Alın çizgileri
  • Kaş arası çizgileri
  • Göz altı çukurlarının ve göz altı morluklarının giderilmesi
  • Dudak şekillendirmesi ve dolgunlaştırılması
  • Kaşa şekil verilmesi
  • Elmacık kemiklerinin belirginleştirilmesi
  • El sırtındaki hacim kaybının giderilmesi amacı ile dolgu yapılabilir.

Dolgu enjeksiyonlarında kullanılan maddeler nelerdir?

Dolgu maddesi olarak sığır kollajeninden sıvı silikona kadar pek çok farklı molekül denenmiş olmakla birlikte bunlar yüksek alerji riski veya uzun dönemde kendini gösteren sert doku oluşumu gibi istenmeyen yan etkiler nedeniyle terk edilmişlerdir.

Günümüzde hyalüronik asit tüm dünyada yaygın kullanılan etkin ve şu anda en güvenli dolgu maddesidir. Hyalüronik asit bütün canlılarda bulunan doğal bir maddedir, cilt altı dokusunun yapıtaşlarındandır. Vücudumuzda zaten bulunan bir madde olduğundan alerji riski yok denecek kadar düşüktür, uygulama öncesi herhangi bir test yapmak gerekmez.

Ayrıca, kalsiyum -hidroksi-apatit kristalleri veya poli-L-laktik asit içeren , vücudumuzun doğal dokusu ile uyumlu diğer dolgu maddeleri de güvenle kullanılmaktadır.

Dolgu maddeleri nasıl etki eder?

Bu maddeler uygulandığı alanda uygulandığı anda hacim artışı sağlar. Yüksek su tutma özelliği nedeniyle moleküllere giderek artan miktarda suyun tutunmasına yol açar. Enjeksiyonun ardından vücudun dokuları ile birleşir. Cilt sağlığı için önemli bir madde olan hyaluronik asitin yer kaplayıcı etkisi çöküntüyü yükselterek kırışıklığı ortadan kaldırdığı gibi cildi de besler. Doğal şekilde oksijen , hormonlar ve besinlerin geçişine izin verir, bir süre sonra normal biyolojik süreçlere bağlı olarak parçalanır ve vücuttan atılır.

Dolgu enjeksiyonlarıyla yüz hatlarında oynamalar yapılabilir mi?

İyi planlanmış uygulamalarla, örneğin elmacık kemiklerinin daha çıkık görünmesi, dudakların ve yanakların daha dolgun görünmesi gibi sonuçlar elde edilebilir.

Dolgu enjeksiyonu nasıl yapılır?

Uygulama süresi 30 dakika kadardır. Enjeksiyon öncesi uygulama alanına lokal anestezik krem sürülür. Enjeksiyon ince iğnelerle yapılır. Uygulama sonrası sonuç hemen kendini gösterir.

Uygulama sonrası günlük hayatıma dönebilir miyim?

Uygulamanın hemen ardından günlük hayatınıza rahatlıkla dönebilirsiniz.

Dolgu uygulaması sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

Tedavi sonrası 3-4 gün aşırı sıcaktan (güneşlenmek, solaryum, hamam, sauna) ve soğuktan kaçınmak gerekir.

Dolgu enjeksiyonun yan etkileri nelerdir?

Geçici kızarıklık ve morarma , şişlik, hassasiyet gözlenebilir.

Dolgu maddelerinin etkinliği ne kadar sürer?

Dolgu maddesinin kalıcılığı hastanın yaşına, kullanılan alana, maddeye göre değişir. Tercih edilen maddeye göre etkiler 6 -24 ay arasındadır. Göz altları gibi hareketsiz bölgelerde dolgunun varlığını 2 yıla kadar sürdürebildiği gözlenirken, kaşarası ve dudaklar gibi çok hareketli bölgelerde kalıcılık ortalama 6 ay kadardır. Yüzün diğer bölgelerinde ise kullanılan moleküle göre kalıcılık 9-18 ay arasında değişir. Tekrarlayan enjeksiyonlarla etkinlik süresinin uzadığı gözlenmiştir.

Kimlere dolgu yapılamaz?

Dolgu maddesi içeriğine alerjisi olanlara, gebelere ve emzirenlere, bağışıklığı baskılayıcı tedavi alanlara, otoimmun hastalığı olanlara dolgu yapılamaz.



Uyarı !: Site içeriği tavsiye niteliğinde olup, reçete ya da tedavi yöntemlerinizi değiştirmeye yönelik değildir.

 


Copyright © 1995-2024. Uzm. Dr. Banu Serbes Kural. Tüm hakları saklıdır. Tekil :29221  Hit :48625  Online: 2